Followers

Friday, November 4, 2011

Biskut Oat+ Cokelat Cip+ Mentega Kacang.

assalamu'alaikum

hari ini saya nak share dgn rakan2 tentang resipi biskut yang sedap
resipi ini diambil dar website Martha Stewart pd tahun 2008 yang lalu
dan dimodify sedikit mengikut kesesuaian bahan penulis

sebelum masak, baca bismillah dahulu dan niat kerana Allah.
memasak pun dikira ibadah kalau kita niat kerana ALLAH ^.^ hebat kann!
ok,jom tgk resipinya,

PEANUT BUTTER CHOCOLATE CHIP OATMEAL COOKIES

3 cawan oat
1/3 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
1 cawan gula merah
1 cawan gula
1 cawan mentega(better guna Buttercup ye puan2)
1/2 cawan mentega kacang(peanut butter)
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
2 cawan kacang tanah(tapi,saya tukar dgn almond and gajus)
2 cawan chocolate chip

1. mula2 panaskan oven 350 degree Fahrenheit..ataupn lebih kurang 180 darjah celcius.
2. Campurkan bahan2 yg kering,(oats,tepung gandum,baking soda,baking powder, dan garam dalam satu mangkuk.kacau siap2 ek.senang sket.pastu letakkan sahaja di tepi.
3. Dlm mangkuk mixer pulak,masukkan gula(gula merah n gula biasa),mentega dan peanut butter.Mix smua bahan2 ni,dgn speed medium .jgn laju sgt,nati terpelanting abes ke dinding puan2.Mix smua ni smpai nmpak agak fluffy dlm lebih kurang 5 minit..kalau bhs melayu..fluffy tu..kembang kot .selepas itu,masukkan telur dan esen vanilla
4. Kurangkan kelajuan mixer kepada slow,campurkan bahan-bahan kering (yang kat no 2 tu) ke dalam mixer sehingga ia nmpak sebati.Kemudian masukkan kacang tanah(nak tukar dgn almond dan gajus boleh gak) dan chocolate chips..
5. Lepas tu,cedok dgn tgn..agak2 dlm besar satu sudu besar..ataupun tpulang pada kemahuan masing2.tapi biskut ni cepat kembang.letak sikit pun nnti jadi besar.so letak sikit pun takpe.Letak atas dulang.Then masukkan dlm oven.lebih kurang 15 minit,kemudian angkat.


taadaa.beginilah hasilnya :D

biskut sedia dihidangkan  ^.^ untuk keluarga tersayang :)

No comments:

Post a Comment