Followers

Thursday, March 1, 2012

Kek Karamel


KEK KARAMEL

 LANGKAH DEMI LANGKAH  =)


Assalamualaikum warahmatullah...

Apa khabar semua? Moga-moga berada dalam keadaan yang baik harapnya ye. Insyallah, untuk kali ini kita akan sama-sama belajar cara-cara untuk membuat kek karamel.

Kek ini adalah antara kek yang menarik untuk dicuba. Hehe..kerana apa? Selain gabungan warnanya yang menarik dan pelbagai, untuk menjadikan meringue nya dengan cara yang betul dan menjadi ialah satu cabaran untuk semua, tapi jangan risau, kerana kita akan belajar langkah demi langkah untuk membuat kek ini dan ia tidaklah serumit yang disangka.

Jom, sama2 kita lihat dan semak resepinya ye =)




Gula Hangus 

2 sudu besar gula pasir

Sediakan loyang 8 inc. 
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan 
Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi seperti kaca pecah bila dah keras.
Ketepikan 



Bahan Karamel
1/2 tin susu cair 
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur

Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua-dua bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )



Adunan Kek Bahan 1
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air 
45ml minyak masak

Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda


Adunan Kek Bahan 2
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder


Matikan  mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan  sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.




Merinque  
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar2

Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh

Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunan tepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.


Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai.


Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.

Belang- belangkan adunan

Cara membelangkan aduan ialah dengan menuangkan 3 sudu lapisan ungu, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan ungu. Kemudian tuangkan pula  3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.

Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.
Lorekkan atas adunan dengan lidi.


Panaskan oven pada suhu 1700C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven, tukar pada suhu 1600C.
Gunakan api bawah sahaja. 

Untuk membakar kek ini, kita gunakan kaedah steam bath.

Kaedah Steam Bath 
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.

Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
Selepas masak, biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.


Jika menggunakan loyang yg berpatri. Jangan lupa untuk balut dasar loyang dengan kertas aluminium untuk mengelakkan air masuk dalam adunan kek.
Atau letakkan tapak pada loyang air panas untuk mengelakkan air masuk dalam loyang.




Selamat mencuba! =) Pasti sedap


Rujukan : Fromintan Kitchen







No comments:

Post a Comment